Rabu, 21 Disember 2011

Kursus Masakan Kelab Isteri Solehah Siri 1

Sukarnya Istiqamah

{إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلائِكَةُ أَلاَّ تَخَافُوا وَلا تَحْزَنُوا وَأَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِي كُنتُمْ تُوعَدُونَ } - فصلت:30
Maksudnya: "Sesungguhnya orang2 yang berkata Tuhan kami ialah Allah kemudia mereka istiqamah, maka turunlah kepada mereka para malaikat berkata: Janganlah kamu takut atau bersedih..bergembiralah dengan syurga yang kalian  dijanjikan  dengannya.."

Salam rindu Seindah Mawaddah, rasa dah lama benorlah Mama tak mengupdate blog nih..nak kata sibuk, taklah sibuk sangat..hal2 biasa je yang beruanglingkup dalam rumah ni..rantaian tugas2 rutin yang tak berakhir..cuma tak timbul mood nak menulis menyebabkan blog ni sunyi sekejap..itulah yang dikatakan orang, nak memulakan sesuatu tu mudah, nak istiqamah tu yang sukar dan sukar...semoga Allah  beri kekuatan untuk Mama terus istiqamah nak mencapai matlamat amal jariah melalui blog..

Kursus Masakan

Sebenarnya pagi tadi Mama menghadiri kelas masakan tajaan Kelab Isteri Solehah Jordan Mantiqah Irbid..pagi2 lagi lepas anak2 ke sekolah dalam pukul 7.20, Mama pun sarapan lebih kurang, lalu terus mula masak tengahari..Pukul 8.30 kursus bermula, pakat dah dengan acik Abidah dan ibu2 yang lain nak gi sekali. Niat di hati biarlah dah siap masak sebelum pergi. Pukul 8.15 acik Izma telefon, cik Izma tak siap lagi.Mama pun tengak speed siang sayur nak tumis. Cik Su pun call kata tak siap lagi, nak gi lewat sikit..last2 dengan ijmaknya kami tangguhkan kursus lewat 25 minit..Kesian acik Maryam tuan rumah menunggu kami..inilah gayanya kalau ibu2 anak ramai nak pegi program..takpe2, yang penting program tetap berjalan.

Kursus kali pertama ni kami belajar buat Blueberry Cheesecake dan Cinnamon Roll..wah, sedap bunyinya tu..cheffah (gelaran untuk chef wanita) pula Dr.Mariam al Batul, pembuat ciskek terkenal di Irbid..siap menerima tempahan lagi. Sayangnya peserta yang dapat hadir kali ini hanya 6 orang termasuk tuan rumah. Yang lain2 semuanya sibuk dengan kelas. Acik Jiha pula demam, Allahu yashfiiha. Semoga kursus akan datang kehadirannya akan lebih meriah lagi.

Lalu bermulalah kursus kami sambil borak2 santai..seronok tengok dapur acik Maryam yang kemas dan tersusun..dalam kepala dok fikir2 macamana nak susun dapur Mama pulak..serabut perut je nengoknya..Dalam pukul satu tengahari ciskek dah siap, aromanya boleh tahan..cinnamon rollnya je menunggu untuk dibakar. Tapi oleh kerana masa dah lewat, Mama tak dapat tunggu sampai selesai, teringat anak2 Mama dah balik sekolah dan sayur tak masak lagi. Acik Abidah pun kena balik juga sebab ada hal penting..so kami pun balik dulu..terima kasih banyaklah pada cheffah kerana berkongsi dapur dan kepakaran..lepas ni mesti semua nak try buat sendiri terutamanya cik Su sebab zaujnya(*suami) suka sangat ciskek.

Ok, di sini Mama kopipes aje resepi dari blog acik Maryam di sini, semoga jadi panduan kita nanti..

Resepi Blueberry Cheesecake

6 biji telur putih
1 cawan gula
(pukul jadi meringue)

250ml whipping cream
250g cream cheese
(whip them up! and then add:)

1 cawan tepung gandum (add soda bicarbonate and baking powder)
1 sudu tepung jagung
6 biji telur kuning
sesudu jus lemon

Gaul rata.
Next, add the meringue to the cake batter. Gaul rata.

Masukkan adunan kedalam loyang yang dialas dengan aluminium foil, bakar dalam oven, teknik water bath, 160 degree celcius for 1 hour 30 minutes.

Lepas dah siap, refrigerate for 12 hours and then decorate with blueberry topping!


Resepi Cinnamon Roll


5 cups flour (all purpose)
10g dried yeast
1/2 cup sugar
A pinch of salt
2 large eggs
50g butter
1/2 cup cooking oil
1 tsp vanilla extract
1 cup milk (5 tablespoon of milk powder + 1 cup warm water. I didn't use all the milk actually, just nice to produce a soft dough)

Mix all the ingredients and knead until the dough becomes stretchy! That simple haha. Let the dough rise until almost double. Then knead again.

Then roll and stretch the dough until it become about 1/2 inch thick, rectangular in shape. Then brush melted butter on the upper surface, and sprinkle ground cinnamon.

Roll the dough (like rolling a swiss roll). Then, cut the roll into approximately 1.5 inch wide. Arrange on a baking tray and let it rise in a warm place. Bake at 180 degree celcius, abut 20 minutes.

Malangnya tak sempat snap gambar..so kena tunggu Mama punya hasil tangan baru boleh update gambar..Kami siap cabut undi sebelum balik tadi, kursus kedua akan berlangsung di bait acik Anis Athirah dengan menunya Ikan Bakar Special..

Jumpa di sanaa..!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan