Isnin, 28 November 2011

Puding Jagung Ros Mekar

Salah satu hobi Mama sejak sebelum kahwin ialah memasak. Rasa enjoy bila dapat cuba resepi2 baru dan bagi orang makan. Kebetulan anak2 pula suka makan, nak2 tengah cuaca sejuk bangat sekarang ni. Shita' tahun ni memang sangat terasa dinginnya, sampai ke tulang sum2. Harap2 tidak kena penyakit rheumatisme.

Lebih seksa lagi bila sakhonah (pemanas air) di rumah ni rosak sejak 4 hari lalu.Aduss, sangat sejuk bila sentuh air..macam ais. Insaf seketika mengenangkan keperitan yang dilalui orang2 terdahulu, hidup tanpa heater mahupun boiler, rumah mereka pula biasanya ala kadar..angin masuk sana2. Sebab kesukaran itulah penempatan ini dipanggil Syam..berasal dari kalimah Sha'am yang bermaksud dukacita dan sengsara.

Untuk entri kali ini, Mama ingin berkongsi resepi mudah dan sedap iaitu Puding Jagung Ros Mekar..puding ni Mama buat semalam bersama anak2..selain suka makan puding jagung, mereka tak sabar nak guna silicon mould corak bunga ros yang dibeli 2 hari lepas di Mukhtar Stores, Irbid.

                                         Resepi Puding Jagung


Bahan2:

1 cawan tepung kastad
3 1/2 cawan air
1 cawan susu cair
1 cawan jagung krim
1 st garam

Caranya:
  1.  Campurkan semua bahan dalam periuk. Kacau rata, pastikan tidak ada tepung yang berketul di dasar periuk.
  2. Masakkan atas api sederhana dan sentiasa kacau hingga likat dan mendidih.
  3. Apabila mendidih, kacau lagi dalam 10 minit supaya puding betul2 masak. Setelah itu tutup api dan tuangkan puding dalam acuan yang diminati.
  4. Bila dah sejuk, keluarkan dan sedia untuk dimakan.

Mudahkan? Resepi ni Mama reka2 sendiri..masa tu kena posting kat Sabah, baru kahwin pulak tu..so pandai2lah menggodek guna formula try and error..Selamat mencuba..!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan